Diskuse

Jistě, pane premiére

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milan Kolář

23. 7. 2008 11:02
Co kdyby pan redaktor psal o něčem, čemu rozumí

Máme okurkovou sezónu, tak ať píše třeba o okurkách.

0 0
možnosti

janmacuch

23. 7. 2008 12:07
Re: Co kdyby pan redaktor psal o něčem, čemu rozumí

Asi vas, pane Kolari, zklamu. Okurkam nerozumim, redaktor nejsem. Podilim se na tvorbe produktu, ktere jsou z 99% na export a kazdy mesic si rvu zbytky vlasu nad kurzem, ktery znamena ze dostaneme za tu samou praci zase o neco mene penez. Cemupak racte rozumet vy?

0 0
možnosti

Karel Sral II.

23. 7. 2008 9:56
Chudák koruna

Není spíš za avizovanými problémy něco jiného než posilování koruny? Nemůže mít klesající zisky na svědomí třeba nehorázné až nemorální daňové zatížení? Vždyť mzdové náklady  (reálná mzda, superhrubá mzda, odvody, daně atd...) na jednoho obyčejného dělníka se dnes pohybují někde kolem 50K měsíčně. A to jsou jen mzdové náklady, kde je ošacení, obutí, různá školení a profesní růst? Pokud má ten dělník odvést reálnou práci, která se dá za 50K prodat musí se sakra otáčet. A to nepočítám, že musí vydělat na mzdu svého zaměstnavatele a růst firmy. Pokud nechce tento zaměstnavatel rapidně zvyšovat ceny, musí snižovat zisky. Co teprve kdokoliv na vyšším postu než dělník?

A tak je to se vším.

Společná měna EURO je dogma pár zabedněnců, kteří buď za a) mají osobní zájem na přijetí této obskurní měny nebo za bé) tomu naprosto nerozumí.

Současné průzkumy v krajích eurem platících ukazují, že stále větší část poulace by uvítala návrat původní měny.

0 0
možnosti

janmacuch

23. 7. 2008 12:23
Re: Chudák koruna

No, konretne v pripade me firmy a tech nekolika dalsich o jejichz problemech vim vice jde v tuto chvili primarne o korunu. Samozrejme vam jako zastance 5% dane a minimalniho statu na hranici anarchokapitalismu nebudu odporovat, ze dane jsou nemravne vysoke.

Euro nepovazuji za zazracne a samospasitelne, ale rozhodne je odolnejsi proti neuvazenym projevum jednotlivcu.

0 0
možnosti

Parouback

23. 7. 2008 9:53
Navrhuji...

...vytisknout jeden bilion Kč a uhradit s ním část zahraničního dluhu ČR. To by mělo naši měnu oslabit dostatečně ;-D

0 0
možnosti

Entes

23. 7. 2008 8:59
konkurence cenou

To mi teda vysvetlete proc jsou na zapade tisice firem ktere existuji v prostredi tamni tvrde meny a jsou konkurenceschopne. Jestli oni nasi exporteri se nesnazi za kazdou cenu konkurovat nizsi cenou, cenou kterou dosahuji diky smesne malym platum v nasi chude-levne zemicce.

0 0
možnosti

goldwein

23. 7. 2008 11:59
Re: konkurence cenou

Predevsim - ti "nasi exporteri" prinaseji zahranicni penize, ze kterych pak tady plati dane (ne zahranicni investice), takze diky Bohu za ne (pro autora s nickem klauzkomik: pozor na to Y u nymanda).

Nase 'zemicka' neni chuda a bohuzel uz vubec ne levna - od zakladnich potravin az po auta a mixery je temer vse nejen v US pro nas mnohem levnesi nez tady (treba kilo drazsich kurecich rizku za 40 CZK). Konkurence cenou uz davno ztratila smysl, na to se specializuje Cina.

0 0
možnosti

Pribinacek

23. 7. 2008 7:58
Tvrdá měna

Dolar za 30 a marku za 20 zavedl po roce 1989 Klaus tím, že prostě použil vekslácký kurs.  Tak co teď vadí, že koruna zase získává zpět reálnou hodnotu? Když pak byl dolar za 42,-, tak v televizi do nás furt hustili, abychom se nebáli do dolaru investovat, že půjde ještě výš. Snad těch lidí moc nebylo a nevěšeli se pak na stromech.

0 0
možnosti

janmacuch

23. 7. 2008 12:09
Re: Tvrdá měna

No, v 89 jsem tahal kacera, takze to radeji komentovat nebudu. Slychavam, ze nase mena startovala z toho ci onoho duvodu podhodnocena, ale neverim tomu, ze by mely byt tak silne dopady o 19 let pozdeji. Jestli zbylo nejake misto na stromech po kurzovnich spekulantech, obavam se ze by se snadno mohlo zacit plnit exportujicimi vyrobci.

0 0
možnosti

notebook.r51

23. 7. 2008 0:25
Vzdyt je to hra jako RVHP

EUR neni nic jineho nez prevoditelny rubl. Vloni nam refundovali za "manmonth" 3000 EUR, letos uznali vlivem kurzovych zmen a nasi inflace 4500 EUR // ale budete si muset snizit pocty mesicu, protoze EC ma prostredky "so wie so" fixovane na EUR ;-D

0 0
možnosti

myskamiki

22. 7. 2008 20:11
jedinou

otazku: jste presvedcen, ze ma CNB dostatek prostredku na ucinnou intervenci? Ja nikoli

0 0
možnosti

lynxxx

22. 7. 2008 21:37
Re: jedinou

ČNB nemá nejmenší šanci něco trvalejšího uhrát.

0 0
možnosti

doktor_bota

22. 7. 2008 18:48
Autorovi bych doporučil

ke shlédnutí díl "Danajský dar" (z cyklu "Jistě, pane ministře") - hlavně tu pasáž, ve které sir Humphrey Appleby ministrovi zajistí svolání meziresortní schůzky, týkající se nákladní dopravy.

Nějak tak by to totiž vypadalo, kdyby se u premiéra sešli zástupci ČNB, exportérů a importérů.

Jinými slovy - žádná karma, je to jednostranný pohled.

0 0
možnosti

janmacuch

22. 7. 2008 19:16
Re: Autorovi bych doporučil

Dekuji za doporuceni. Vam zase doporucuji k precteni prispevky sveho kolegy Goldweina, ktere Vam mozna osvetli, proc je pro stat dulezitejsi podporovat vyrobce nez laciny konzum. Soucasna situace nehravajici az prilis importerum na ukor domacich vyrobcu jen zvysuje negativni obchodni bilanci. Verte, ze lacina elektronika a vetsi luxus na dovolenych nestoji za vysokou nezamesnanost, znehodnoceni investic a paralyzu vyrobniho sektoru. Na rozil od bohatsich statu si jeste nemuzeme dovolit presunout vyrobu na vychod. Navic s prilis silnou menou neprodame ani sluzby. Nelobuji za to, aby se koruna vratila na 40 za dolar, byt by to pro me osobne bylo velmi vyhodne. Jen tvrdim, ze kdyz premier rozuzumi ekonomice jako koza nasobilce, ma byt radsi zticha. Pan Tuma uz dnes dikybohu pozar uhasil a me nezbyva nez doufat, ze vedeni CNB si na rozdil od premiera umi spocitat dopady svych slov. Ono by ostatne bylo nejlepe dotahnout tech par privatizaci, poplatit nejake ty dluhy a hupky supky na euro...

0 0
možnosti

honza vlk

22. 7. 2008 18:40
máme importně silně orientovaný export

takže levněji nejen prodávám do zahraničí, ale také ze zahraničí předtím nakupuji levněji vstupy, pak pokud na výrobu a vývoz jednoho výrobku spotřebuji 80% vstupů z dovozu, a 20% práce, pake je to cool, nebo ne?

0 0
možnosti

janmacuch

22. 7. 2008 19:08
Re: máme importně silně orientovaný export

Mily Jene,

pro nektera odvetvi opravdu plati, ze na ne dopadne jen ten dvaceti procentni zlomek, ale vezte, ze nektere ze scenaru vazanych na dany kurz na konci tohoto clanku jsou pravdive udaje a opravdove fabriky. Takze bych na miste premiera lehkovazne nehazardoval s obzivou stovek lidi. Staci se jen podivat na takove OP Prostejov, vzdyt bavlna a umele tkaniny jsou take vstupy ze zahranici, ale zrovna v pripade odevniho prumyslu je domaci pridana hodnota tak vysoka, ze se pri danych kurzech nevyplati dotovat vyrobu.

0 0
možnosti

Vládínek Smolík

22. 7. 2008 16:25
Milý,poněkud naivní příspěvek.

Váš pohled je zcela pochopitelný, ale probuďte v sobě více empatie.Zdá se, že nemáte pochopení pro ty, kteří si v době, kdy bylo zhasnuto, a možná i krátce poté, pomohli řádově k miliardám.Jak je vyčistit dočista dočista, jak dokázat, že jsou křišťálově čisté, takže ani křišťálovější být nemohou?Doufám , že pohoršením nemaskujete závist, to prokletí našeho národa, či nechuť k těm úspěšnějším!

Přátelsky Vás zdraví pravicový volič(sic!)

0 0
možnosti